Verbind jij jouw expertise graag aan unieke uitdagingen in de bouw, infra en vastgoed?

Het was eigenlijk via-via dat we met BASF in contact kwamen voor dit project. BASF zocht hulp om de uitvoering van dit ‘Fase 1a project’ procesmatig in goede banen leiden. Een van onze andere opdrachtgevers raadde ons aan BASF aan en voor we het wisten zaten we tot over onze oren in de kassenbouw.

Er kan nogal wat misgaan

Bijzonder, want zo’n groot kassenbouw-project deden we nog nooit. En gaaf, want de processen tijdens de uitvoering van zo’n project kunnen het project maken of breken. Er werd dus nogal wat van ons verwacht.

Neem de veelvoud aan ingewikkelde installaties. De lichtschermen, energieschermen, groeiverlichting, hogedrukverneveling, teeltgoten, CO2 installaties, hijssystemen en ga zo maar door. Als je de inrichting daarvan niet goed coördineert en de onderlinge afstemming tussen de verschillende disciplines niet goed is, krijg je gegarandeerd problemen. Dan komen de ventilatoren te dicht bij de nevelinstallatie, waardoor ze alle nevel wegblazen. Of hangt de nevelleiding, waar ter verkoeling waternevel uitkomt, te dicht op een lamp.

Heldere afspraken

We maakten dus een construction management plan, waarin we alle rollen en verantwoordelijkheden binnen het project overzichtelijk op papier zetten. Daarin knipten we het project ook op in deelprojecten en zorgden we voor de juiste tools om documenten te stroomlijnen, zodat iedereen altijd de juiste informatie zou gebruiken.

Van kletsnat naar snikheet

Vervolgens was het ook onze taak om die in kaart gebrachte processen te bewaken. Een planning maken is leuk, maar daar moet je je dan natuurlijk ook aan houden. Door alle partijen bij elkaar te houden, rollen en verantwoordelijkheden helder te houden en veranderingen continu met elkaar door te spreken.
En dat was nodig, want man, man, man wat een pech hadden we met het weer! Toen de fundatie moest worden gemaakt was het kletsnat. En een fundatie maken in een modderpoel, dat valt niet mee. Vervolgens bouwden we de kas toen het ijskoud was en Nederland bedekt was met sneeuw. En natuurlijk, toen al het glas erin zat kwam de zon. Bent u wel eens in een kas geweest als het buiten al loeiwarm is? Dat is geen pretje, in de nok kan het dan zomaar 45-50 °C worden. Bovendien, probeer maar eens beton te storten op een plek waar het zo warm is. Dat kan niet. Dat droogt te snel en scheurt. Kortom: geen ideale werkomstandigheden.

Echt samen

Des te gaver was het, dat het toch lukte om donderdag 8 november 2018 het kassencomplex te openen. Precies zoals gepland. Samen bedachten we slimme plannen om toch door te werken, schoven we met de planning en hielden we al die betrokken partijen bij elkaar. Geen verwijten naar elkaar over ‘Jullie doen het niet goed of laten het links of rechts liggen’. Nee, we waren samen verantwoordelijk. Als één partij achterliep, liepen we allemaal achter en zochten we samen naar een oplossing.

Goede afspraken maakt goede vrienden

De duidelijkheid die we vanaf de start van het project creëerden maakte ook echt het verschil. ‘Goede afspraken maakt goede vrienden’ was een gevleugelde uitspraak op dit project. Zo rondden we ‘Fase 1a’ tot grote tevredenheid van alle partijen af. Dat blijkt helemaal nu we samen met BASF alweer allerlei andere projecten aan mogen pakken!