Verbind jij jouw expertise graag aan unieke uitdagingen in de bouw, infra en vastgoed?

Tijd voor een betere kostenbeheersing
Deddo werkt op dat moment bij het bureau van Johannes Kruger in Voorburg. Hij is opgeleid als architect, maar houdt zich in de loop van de tijd steeds meer bezig met de financiële kant van projecten. Het valt hem op dat kostenplanning in de sector te wensen over laat. Er wordt geen standaardmethode gebruikt, met kostenoverschrijdingen tot gevolg. Op dat moment is de bouwproductie hoog. Het moment bij uitstek voor een betere kostenbeheersing. Deddo ziet kansen om het anders aan te pakken. Efficiënter en professioneler. Automatisering is daarvoor de oplossing.

Sinds Deddo kennismaakte met de computer is hij erdoor bezeten. Het is dé manier om effectief te verslimmen. Standaardisatie en automatisatie bieden zowel ontwerper, bouwer als opdrachtgever meer grip op proces, kwaliteit en eindresultaat. Verrassingen worden voorkomen door inzicht in tijd en kosten. Op dat moment houdt nog niemand in de sector zich hier mee bezig. Deddo is vastberaden om daar verandering in te brengen.

Ingenieursbureau Brink wordt opgericht
In 1972 besluit hij om voor zichzelf te beginnen. Samen met een paar collega’s van het architectenbureau. Daar is Ingenieursbureau Brink, op de zolder van Deddo’s huis. In eerste instantie leggen ze zich voornamelijk toe op kostenadvies en -calculatie. Met modellen brengen ze kosten, planning en haalbaarheid in beeld. Ze werken voor alle partijen in de bouw: opdrachtgevers, aannemers en architecten.

Snelle groei in korte tijd
Het bedrijf maakt een vliegende start. Brink stapt in een gat op de markt. Knap werk.

Elke vrijdagmiddag is het tijd voor de bureauvergadering. Deddo bespreekt daar dan de stand van zaken op een flip-over. “Het kan zijn dat we aan het einde van deze maand met 30 man zijn”, zegt hij. De collega’s kijken elkaar verbaasd aan, op dat moment zijn ze nog met zijn achten. Ingenieursbureau Brink groeit in rap tempo.

Er moeten veel collega’s worden aangenomen. Dat moeten mensen zijn die ervaring hebben met calculatie of planning. Knappe koppen. Tuurlijk. Maar vooral ook mensen die willen pionieren. Deddo wil verandering en vernieuwing brengen in de sector. Hij heeft daar mensen bij nodig met eenzelfde mentaliteit.

Brink begint met automatisering
In 1975 koopt het bureau zijn eerste computer. Formaatje flinke koelkast. Al gauw zijn dat er twee. Deddo stimuleert iedereen er mee te leren werken. Dit is de toekomst. Brink gaat zich nog nadrukkelijker toeleggen op automatisering. Software om te calculeren wordt geschreven rond een zelfgebouwde tekstverwerker. In eerste instantie voor eigen gebruik, later pas voor de markt. Het zijn de eerste contouren van IBIS-TRAD.[1]

Samenwerking in de bouw
Brink groeit en ontwikkelt en gaat breder aan de slag in de bouw. Zo gaat het bureau zich bezighouden met projectmanagement. Het is Deddo’s droom om tot één integraal bouwinformatie systeem (IBIS) te komen. Hiermee zouden alle betrokken partijen toegang kunnen hebben tot de juiste informatie, in elke fase van het project. Om zo dezelfde ‘taal’ te spreken en beter te kunnen samenwerken. En uiteindelijk elk bouwproject efficiënt tot een goed einde te brengen. Het is deze visie die vandaag de dag nog net zo relevant is.

Het DNA van Brink
De opgaven die er in de gebouwde omgeving liggen zijn namelijk uitdagender dan ooit. Vandaag én morgen. Complexe vraagstukken met maatschappelijk impact. Hoe pakken we ze aan? Welke informatie en expertises hebben we daarvoor nodig? Welke technologieën kunnen we gebruiken? Hoe doen we het slim? En vooral: met wie en hoe doen we het samen?

Deddo zou er door geboeid zijn. Gedreven door zijn uitvindersdrang zou hij op zoek gaan naar nog slimmer, nog innovatiever, nog efficiënter, nog effectiever. En dat is precies wat in het DNA van Brink is gebleven. Die drang drijft ons vandaag de dag nog steeds en zullen we niet zomaar kwijtraken. Gelukkig maar. Op naar de volgende 50 jaar!

[1] IBIS-TRAD, vandaag de dag Ibis Calculeren voor Bouw, is het calculatieprogramma van Brink. Nog iedere dag gebruiken veel aannemers, bouwadviseurs, installateurs en opdrachtgevers het om hun kostenramingen, calculaties en begrotingen te maken.

In 2022 bestaat Brink 50 jaar. We reizen terug in de tijd en blikken terug op bijzondere momenten uit onze geschiedenis. Ga mee op reis!