Verbind jij jouw expertise graag aan unieke uitdagingen in de bouw, infra en vastgoed?

Versnellen

Woningbouw is duur. Een woningbouwproject kan vastlopen vanwege de hoge grondprijs, de hoge kosten aan bouwmaterialen of de gemeente wil meer betaalbare woningen dan de projectontwikkelaar voor de prijs kan bouwen. Gelderland trekt met het Woonfonds bouwprojecten los die vastzitten op betaalbaarheid. Hiermee versnelt de provincie de bouw van betaalbare woningen in Gelderland.

Erfpacht

Het Woonfonds maakt gebruik van KoopSmarter en heeft als doel het kopen van een woning betaalbaar te maken voor starters en doorstromers. Daarmee stimuleert de provincie doorstroming vanuit (sociale) huur naar koopwoningen. Hierdoor komen deze huurwoningen weer vrij voor anderen. Hiervoor werkt de provincie samen met Stichting Koopsmarter. De koper koopt het huis, de stichting de grond en de provincie en de gemeente staan garant voor de lening voor de grondaankoop.

Hoe werkt het?

Met het Woonfonds koopt Stichting Koopsmarter de grond van woning. De koper hoeft alleen de woning te betalen. Hierdoor kunnen starters woningen kopen die nu te duur voor ze zijn. Bij de verkoop van de woning wordt de winst of het verlies gedeeld. De woning komt vervolgens weer beschikbaar voor een nieuwe bewoner uit de doelgroep en het geld wordt dus revolving ingezet. De provincie en de gemeente staan garant voor de lening voor de grondaankoop. Er worden afspraken gemaakt over het aantal betaalbare woningen en andere voorwaarden, zoals een zelfbewoningsplicht.

Twee pilots

Dit jaar voert de provincie met Stichting Koopsmarter twee pilotprojecten uit met het Woonfonds. Hiervoor is de provincie met meerdere gemeenten in gesprek. Als de pilots succesvol zijn, willen we het Woonfonds in heel Gelderland inzetten. Provinciale Staten neemt daarover in het voorjaar van 2023 een besluit.

Woningen steeds duurder

Er is ook in Gelderland een groeiend tekort aan betaalbare woningen. De huizenprijzen blijven stijgen, waardoor het voor mensen met een laag tot middeninkomen steeds moeilijker wordt om een betaalbaar huis te vinden. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning is gestegen tot meer dan €400.000 en dat is meer dan de meeste starters kunnen lenen.

Gedeputeerde Peter Kerris: “Met het Woonfonds geven we starters een duwtje in de rug, waarmee ze die woningen wel kunnen kopen. Dat is hard nodig, want iedereen heeft recht op een betaalbaar dak boven zijn hoofd!