Grote en complexe ontwikkelingsprojecten hebben altijd te maken met vele stakeholders en informatiebronnen. Zo ook de verkenning naar een haalbaar duurzaam gevoed warmtenet in de gemeente Zwolle. Brink ondersteunt de gemeente Zwolle al ruim 1,5 jaar bij de integrale aanpak voor de ontwikkeling van een warmteketen door het richting geven aan de koers voor het project, het organiseren van interactie met stakeholders en het geven van sturing aan het projectteam.
We werken aan een integraal haalbare business case van zowel de bron(nen), het transport- en distributienet en de beoogde afnemers van warmte. We zien dat data daarbij een steeds belangrijkere rol spelen. Weten welke gebouwen er waar zijn, wat de kenmerken van die gebouwen zijn, waar de ondergrondse infrastructuur van kabels en leidingen ligt en hoe mogelijke tracés van het warmtenet zelf eruit zien en dat weer koppelen aan verschillende scenario’s in de business case. Het visualiseren en beheren van deze data op één plek, zorgt voor een goed sturingsinstrument voor het project. Denk daarbij aan het maken van snelle inventarisaties, het inzichtelijk maken van knelpunten, het werken met scenario’s en het nemen van technische beslissingen door datalagen te combineren. Daarnaast vormt gecombineerde data een handig communicatiemiddel naar al die verschillende stakeholders, of het nou corporaties, onderwijsinstellingen, particulieren, ontwerpers of medewerkers van de gemeente zijn.
Bijzonder is dat we met de betrokken partijen niet alleen samenwerken op projectniveau, maar ook op dataniveau. Veel van de basisdata is al op orde binnen de Smart Zwolle Hub, een dataplatform van de gemeente waarop samengewerkt kan worden met andere partijen. Deze data vullen betrokken partijen aan met specifieke informatie voor het warmtenet om zo gezamenlijk de Smart Zwolle Hub verder te verrijken.