Verbind jij jouw expertise graag aan unieke uitdagingen in de bouw, infra en vastgoed?

Toine: “Brink is namens en samen met de gemeente Rotterdam verantwoordelijk voor het projectmanagement van de nieuwbouw van het Rotterdam Ahoy Convention Centre en RTM Stage, een nieuw te bouwen internationaal congrescentrum en muziekhal op Zuid. Het eerste jaar ging om het realiseren van een goedgekeurd ontwerp en nu zie ik erop toe dat de bouw binnen de contractafspraken gebeurt. Het nieuwe gebouw telt circa 38.000 m² en beschikt straks over 35 zalen. Het is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid, waarmee de gemeente Rotterdam Zuid een extra boost geeft. Het deelgemeente kantoor is getransformeerd naar een zwemcentrum, er komt een nieuw theater en bibliotheek en het busstation en de buitenruimte richting Ahoy worden compleet opnieuw ingericht.”

“Het gebouw krijgt verschillende functies: muziek, theater, congres, beurs. Het is een uitdaging om continu te bewaken dat de kwaliteit van alle vier die functies maximaal mogelijk blijft. En technisch gezien is het ook super interessant om met deze materie bezig te zijn. Je bouwt niet elke dag een muziekzaal voor 7.000 mensen, met alle podiumtechniek en alle eisen rondom akoestiek en klimaat die daarbij komen kijken. De grootste zaal beschikt straks ook over een verplaatsbare tribune, zodat de muziekzaal omgetoverd kan worden tot auditorium voor 2.750 personen. Eind 2020 moet de nieuwbouw klaar zijn.

Peter: “Ahoy moet uiteraard onderhouden worden en dat is een behoorlijk complexe opgave. Het moet namelijk gebeuren tijdens de doorgaande exploitatie van Ahoy. De gemeente Rotterdam heeft ons daarom sinds 2012 ook ingehuurd voor het technisch beheer en onderhoud. We maken het onderhoudsplan en – budget en zien binnen dat onderhoudsbudget toe op de uitvoering ervan.”
“Dat is bepaald geen standaard ‘huis-tuin-en-keuken’ projectmanagement. Het gaat altijd om snel kunnen schakelen en flexibel mee kunnen denken. We moesten bijvoorbeeld de oostgevel vervangen omdat die gevel oud was. Dat moet dan tussen alle evenementen door en natuurlijk ook tegen de beste prijs-kwaliteit verhouding. We zijn dan ook echt trots met z’n allen – wij, de gemeente Rotterdam, Ahoy en de aannemer – als dat lukt. Dat project is binnen budget gebleven, de bezoekers en evenementenorganisatoren hebben er geen last van gehad en er zijn op geen enkel moment discussies of problemen geweest.”

En wat maakt het werken aan en bij Ahoy zo leuk?

Peter: “Het is natuurlijk sowieso gaaf om te kunnen vertellen dat je bij Ahoy werkt. Het is zo’n iconisch gebouw, iedereen kent het. Maar het is vooral de dynamiek en de samenwerking die maken dat ik hier altijd met heel veel plezier rondloop. Of het nou gaat om het vervangen van een compleet dak boven een beurshal of het opnieuw betegelen van een aantal WC’s, de uitdaging is altijd om flexibel met de evenementen mee te bewegen. Vaak voeren we werkzaamheden daarom in fases uit. Dat vergt veel overleg en goed plannen en dat gaat door de samenwerking die we hebben heel goed. Ahoy lijkt qua DNA wel op Brink, vind ik. Het is een dynamische, energieke en laagdrempelige organisatie met een instelling van ‘mouwen opstropen en gaan’. We doen de dingen ook echt met elkáár. Bij het toekomstbestendig maken van de beurs- en evenementenhallen moest het dak er bijvoorbeeld in 9 weken af en weer op, omdat er daarna weer een groot evenement was. Die planning hebben we ruimschoots gehaald door de goede afstemming, zeker ook met de aannemer.”

Toine herkent dat. “Er zit ook een bevlogenheid in de mensen die voor ons heel aanstekelijk werkt. Ik voel me verbonden met Ahoy, we zijn echt onderdeel van het project. De samenwerking met de gemeente verloopt open, we weten wat we aan elkaar hebben. Met de design & build-combinatie Ballast Nedam en Heijmans als bouwer is de relatie prettig en professioneel. De sfeer is goed en dat zorgt ervoor dat het fijn werken is. Verder is het de grootsheid, complexiteit en veelzijdigheid van de opdracht die het werken aan Ahoy onvergelijkbaar maakt met welk ander project ook. En het is gewoon heel gaaf dat je met iets bezig bent waar straks zoveel mensen onvergetelijke momenten gaan beleven.”