De gemeente Rotterdam wil versneld duurzame stappen zetten in haar woningbouwopgave. Nieuwe ontwikkelingen moeten niet alleen voldoen aan wet- en regelgeving, maar bijdragen aan een toekomstbestendige stad. Tegelijkertijd kampt Rotterdam met grote uitdagingen op het gebied van klimaat: denk aan wateroverlast, hittestress en windextremen. Vanuit het subsidieprogramma Vliegende Brigade Woningtekort van de Provincie Zuid-Holland ondersteunt Brink de gemeente als integraal duurzaamheidsadviseur.
Vanuit deze rol brengen we beleid in praktijk en verbinden duurzame ambities aan haalbare keuzes. Daarbij staan vier kernthema’s centraal: energietransitie, circulariteit, klimaatadaptatie en gezondheid. Als onderdeel van het duurzaamheidsteam van de gemeente toetsen we plannen aan gemeentelijke kaders zoals het Duurzaamheidskompas, het Biodiversiteitsplan en het Doorbouwakkoord. We kijken daarbij verder dan de minimale eisen uit het Bouwbesluit en dagen ontwikkelaars en architecten uit om te experimenteren met passieve woningbouwconcepten, circulaire materialen of alternatieve bouwstructuren en installaties.
De praktijk vraagt om een scherpe blik op de haalbaarheid van innovatieve maatregelen. Denk aan het inspelen op netcongestie via lokale energieopslag, aansluiting op stadswarmte en het terugdringen van energieverbruik. Ook vergroening speelt een belangrijke rol: van groene daken en gevels tot getijdenparken in de stad.
Het duurzaamheidsteam vertaalt beleid naar concrete keuzes en zorgt dat duurzaamheid daadwerkelijk landt in het ontwerp en de uitvoering. Zo wordt duurzaamheid geen bijlage in een plan, maar een vanzelfsprekend uitgangspunt voor iedere woning die in Rotterdam gebouwd wordt.