Het voormalige militaire Kamp van Zeist aan de rand van Soesterberg wordt natuurgebied. De provincie Utrecht zal zorgdragen voor deze transformatie en klopte in de aanloop van de overdracht in november 2022 bij ons aan om dit overdrachtsproces in goede banen te leiden. Een mooi project waar wij graag ons steentje aan bijdragen natuurlijk.
De overdracht vanuit het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) aan de provincie Utrecht zou al binnen enkele weken plaatsvinden en er moest nog het nodige geregeld worden, dus haast was geboden. Wij hebben dit vertaald in een plan van aanpak, het opstellen van een advies voor het inrichten en inregelen van het beheer en het tegelijkertijd uitvoeren van de voor de overdracht benodigde acties.
Overzicht en inzicht creëren
Om een snelle start te maken en de overdracht effectief te laten verlopen, hebben wij alle stakeholders rondom de overdracht en in de beheerfase erna in kaart gebracht. Wij hebben eerst alle gebruikers en beheerders in kaart gebracht, inclusief hoe alles georganiseerd en afgesproken was, en we brachten in beeld welke gebouwen en terreinonderdelen er waren. Het doel? Alle risico’s in kaart brengen rondom de overdracht en zorgen voor een zo gecontroleerd mogelijk proces. Alle informatie en bevindingen zijn overzichtelijk samengebracht in een plan van aanpak. Op deze manier werd overzicht en inzicht gecreëerd voor de overdracht en daarna het tijdelijk beheer van het terrein door de provincie Utrecht.
Inrichten en inregelen van het beheer
In het traject naar de werkelijke overdracht zijn vervolgens de contracten met beheerders en aannemers gesloten en/of herbevestigd. Ook liepen wij verschillende opnamerondes om de staat van alle gebouwen en terreindelen goed in kaart te brengen. Onderdeel daarvan was het doen van een Technical Due Diligence (TDD). Hiervoor schakelden wij onze collega’s van de expertisegroep exploitatiemanagement in.
Een soepele overdracht
Op het moment dat de overdracht, die ook door ons begeleid werd, plaatsvond waren er geen onduidelijkheden meer over wat de provincie Utrecht in haar nieuwe rol als terreinbeheerder kon verwachten. Alle informatie is goed overgedragen en vastgelegd.
In de periode daarna heeft Brink nog een tijdje meegelopen met het beheerteam, een aantal zaken afgehecht en een stuk nazorg gedaan. Denk hierbij aan vragen vanuit de provincie of vanuit het RVB. Zo kon de provincie Utrecht rustig in de rol van beheerder groeien.
In 2030 moet het hele terrein zijn omgevormd tot natuurgebied en neemt natuurorganisatie Het Utrechts Landschap het (definitieve) beheer van de provincie Utrecht over.
Foto: Eempers