In 2017 is in Delft een nieuw laboratorium, een cryolab, van Microsoft gerealiseerd. In de rol van projectmanager gaven wij leiding aan dit project. In het laboratorium wordt gewerkt aan het ontwikkelen van de quantumcomputer en quantuminternet.
Cryolab en opticalab
Naast het cryolab, waar tien hypermoderne cryostaten hangen, omvatte het project ook de realisatie van een opticalab (characterisation lab) met enkele hoogwaardige microscopen. Al deze laboratoria zijn gerealiseerd in een bestaand complex van de TU Delft, met een totale omvang van 2.000 m² bvo. Andere onderzoekslocaties waar Microsoft werkt aan de ontwikkeling van de quantumcomputer bevinden zich in Redmond (VS), Sydney (Australië) en Kopenhagen (Denemarken).
Uitdagingen
Vanwege de korte doorlooptijd kende het project een behoorlijke tijdsdruk. De opgave was bovendien technisch complex. Het bestaande pand werd eerst volledig gestript, voordat de bouw van de laboratoria van start kon gaan. Kwesties als de trillingvrije uitvoering en het voldoen aan Nederlandse normen en werkwijzen, vergden veel afstemming met de Amerikaanse opdrachtgever.
Goede communicatie
Samen met een groep adviseurs omschreven we de technische uitgangspunten voor de laboratoria. Tijdens het gehele engineeringproces hebben we continu de gebruikerswensen en -eisen gecommuniceerd naar het engineeringteam en – in een later stadium – naar de bouwteamaannemer. Na de bouwkundige oplevering begeleidden we tot slot de volledige aansluiting van de benodigde apparatuur, zoals de fridges en microscopen. Een mooie manier om dit succesvolle traject goed af te ronden.
Dit project is in 2017 aangenomen door PM2. Inmiddels is PM2 onderdeel van Brink.