Verbind jij jouw expertise graag aan unieke uitdagingen in de bouw, infra en vastgoed?

Zo’n driekwart van het Nederlandse bouwvolume gaat door de software van Ibis. “Met name bij grote bouwbedrijven. Van de 50 grootste Nederlandse bouwbedrijven zijn er 45 klant bij ons”, verklaart Ivo. “Omdat we al zo lang bestaan, hebben we naam gemaakt in de sector. Soms wisselen gebruikers van baan, maar willen ze wel onze software blijven gebruiken. Dat kennen ze en vinden ze prettig om mee te werken.”

Interesse in de markt

50 jaar geleden startte Deddo Brink een calculatiebureau en niet veel later de ontwikkeling van calculatiesoftware. In eerste instantie voor eigen gebruik. Hij zag kansen voor een effectiever en efficiënter bouwproces. “Klanten zagen dat ook en wilden hetzelfde. Zo zijn veel softwarebedrijven in die begintijd tijd ontstaan: door interesse uit de markt.”

Vernieuwende inzichten

Brink Software was een voorloper, zelfs een pionier op het gebied van digitalisering in de bouw. “Innovatie zit diep in ons DNA”, aldus Ivo. “We hebben collega’s met heel veel ervaring en jarenlange trouwe klanten. Maar we nemen ook jonge, enthousiaste Brinkers aan die vernieuwing aanjagen. Die nemen de eerste generatie Brinkers vervolgens mee in de innovatieve beweging.”

“Je moet jezelf blijven herontdekken. Stilstand is achteruitgang”, gaat Ivo verder. “Een paar jaar geleden hebben we daarom onze portfolio opnieuw ingericht. Met focus op de producten waar onze toekomst ligt. En waar de klant behoefte aan heeft. In plaats van losse functionaliteiten is gekozen voor een goed, beter, best model. Of zoals wij dat noemen Start, Pro en Expert. Nieuwe ontwikkelingen voeren we hierin door, zodat elk pakket de juiste toegevoegde waarde heeft en houdt.”

Toetsen in de markt

Over nieuwe diensten is er veel overleg met klanten. “Hoe zien zij de marktontwikkelingen en waarmee kunnen wij ze helpen? We beginnen altijd klein. We ontwikkelen een onderdeel en toetsen dat bij de gebruikersgroep. Zo bouwen we een product steeds verder uit, totdat het klaar is om in de markt te zetten.”

En ook dan houdt de ontwikkeling niet op. “We meten het gebruik van applicaties. Dat geeft, naast de feedback van klanten, inzicht in de behoeftes in de markt. Zo hebben we een Meten in BIM-module. Maar hoewel er al jaren over BIM gesproken wordt, blijft het gebruik in de praktijk achter. Daarom hebben we een stapje teruggedaan en ook een applicatie ontwikkeld die hoeveelheden uit 2D-tekeningen haalt.”

Blijvend vernieuwen

“Zo ontwikkelen we de functionaliteiten voor onze bestaande klanten steeds door. Maar we maken ook nieuwe producten voor nieuwe markten. Voor onze bestaande klanten focussen we op geïntegreerd werken door koppelingen met andere partijen, zoals leveranciers van ERP-software. Dat zorgt voor meer integratie in de sector en is belangrijk in het proces van onze klanten. Met deze zogenoemde hybride ontwikkeling van bestaande en nieuwe technologie, voegen we nog meer waarde toe voor onze gebruikers.”

Actuele prijzen en milieu-impact

“Vanuit Brink Software, maar ook vanuit Brink Management en Advies zien we hoe de markt zich ontwikkelt en welke technologie we kunnen inzetten om onze klanten te ondersteunen. In de huidige markt fluctueren de prijzen bijvoorbeeld enorm. Hier spelen we op in met een nieuw product dat binnenkort op de markt komt.”

“Tegelijkertijd draaien aanbestedingen niet meer alleen om de prijs”, ziet Ivo. “Ook duurzaamheid en de milieu-impact wordt steeds belangrijker. Op basis van dezelfde bouwmaterialen waarmee je de prijs berekent, kun je ook een milieukostenindicator oftewel de MKI-score opnemen in je calculatie. Dat zijn we in onze software aan het integreren.”

Overmorgen

“Duurzaamheid en prijsontwikkeling zijn de thema’s die steeds meer spelen en veel impact hebben op het proces van morgen. Ook in de dienstverlening van Brink Management en Advies zijn dit belangrijke thema’s. Hun expertise en kennis op dit vlak gebruiken we om onze producten nog beter te maken. Door de markt, onze klanten en partners nog meer te betrekken bij onze software, komen we samen tot de producten van overmorgen”, is Ivo zijn overtuiging. “We staan voor grote uitdagingen. Technologie is daarbij een belangrijk hulpmiddel.”

Wil je meer weten over IBIS software? Ga naar www.ibis.nl