Er wordt volop gebouwd en getransformeerd in Nederland. Om in dit kader de juiste beslissingen te kunnen maken, is het voor gemeenten vaak van belang een beeld te hebben van de bouwkosten van een project. Een van de grotere gemeenten heeft Brink daarom gevraagd een model te ontwikkelen waarmee de bouwkosten van uiteenlopende referentiegebouwen op een eenvoudige wijze bepaald kan worden. Modellen bouwen. Net iets voor ons!
Aan de slag met nieuwe referentietypen
We begonnen met een analyse van de ontwikkelingen binnen de betreffende gemeente op het gebied van wonen, kantoren, bedrijfsruimten, commerciële plinten en parkeren. Deze analyse vormde de input voor een aantal workshops, waarin we samen met de gemeente tot een 40-tal nieuwe referentietypen zijn gekomen.
Voor elk van deze referenties is een nauwkeurige en onderbouwde basisraming opgesteld. Maar wat als je van deze basis af moet wijken? Als er bijvoorbeeld gekozen wordt voor een ander afwerkingsniveau, functiestapeling, aanvullende duurzaamheidseisen of bijvoorbeeld een zwaardere fundering? We hebben hiervoor bijna 100 verschillende opties bepaald. Per referentie zijn vervolgens de bijbehorende op- en afslagen ten opzichte van de basis geraamd.
Dynamisch referentiemodel
Om de ramingen en opties voor iedereen werkbaar te houden, ook zonder specifieke bouwkostenkennis, ontwikkelden we een dynamisch model.
In een gebruiksvriendelijk dashboard kies je het gewenste referentietype. Daarna kun je specifieke, aanvullende gebouweigenschappen zoals locatie, kwaliteitsniveau en aantal bouwlagen toekennen. Het model berekent vervolgens de totale bouwkosten en geeft deze weer op detailniveau. Eenvoudig rekenen dus. Maar onder de motorkop is het model alles behalve eenvoudig. Door het grote aantal referentietypen, keuzeopties en combinaties zijn de onderliggende berekeningen complex. Bekijk hier het dashboard.
Na vier jaar gebruikt de gemeente het model nog steeds naar volle tevredenheid. En daar zijn we trots op.