Financiële sturing bij een complex renovatietraject
In 1984 werd Paleis Het Loo een museum. Na ruim 30 jaar was een grootschalige renovatie nodig vanwege het aanwezige asbest en de verouderde installaties. Het museum moest dicht voor de sanering. Dit moment werd meteen aangegrepen om museale routing te verbeteren en het gebrek aan expositieruimte op te lossen: een renovatie én uitbreiding dus. Voordat met deze renovatie en uitbreiding gestart kon worden, zag Paleis Het Loo zich voor een andere uitdaging gesteld: In 2017 kwam er een stelselwijziging, waarbij de verantwoordelijkheid voor onderhoud en investeringen bij het paleis zelf kwam te liggen en niet langer bij het Rijksvastgoedbedrijf. Daarom vroeg Paleis het Loo aan Brink om voor de renovatie en verbouwing een business case op te stellen.
Business case voor een gezonde museumexploitatie
In de business case hielden we rekening met de veranderende subsidieregels per 2017, met de jaarlasten en met de liquiditeitsbehoeften. Daarnaast maakten we onderscheid tussen de museale exploitatie (de ‘kaartjes en koffie’) en alles wat te maken heeft met het vastgoed: de vastgoedpot. Hierdoor kunnen we sturen op een langjarig gezonde exploitatie, zowel qua liquiditeit als jaarlasten, tijdens en na de renovatie en uitbreiding. De business case is dan ook meteen de basis voor de gehele (meerjaren)begroting.
Slimme scenario’s
Van asbestsanering tot nieuwe routering in het museum. Paleisvertrekken terugbrengen in oorspronkelijke staat, de restaurantvleugel vernieuwen, vernieuwing van elektra en technische installaties en het aanbrengen van nieuwe brandbeveiliging. En dan ook nog de ondergrondse uitbreiding van 5.000 vierkante meter die vanaf 2023 nog meer ruimte biedt om het verhaal van het paleis en de Oranjes te vertellen. Een project van dergelijke omvang is een continue financiële puzzel.
In zo’n omvangrijk traject wijzigen het plan en de financiële prognoses zeer regelmatig. Daarom gebruikten we in de business case verschillende scenario’s. De scenario’s helpen bij het vooraf bepalen wat je gaat doen als het tegen zit, en wat het effect is van verschuiven van investeringen op de liquiditeitsbehoefte. Daarnaast hielp het heel goed om de effecten van sluiting als gevolg van COVID-19 snel in kaart te brengen.
Klaar voor de toekomst
Er staat een fantastisch museum met Europese aantrekkingskracht! Sinds 22 april 2023 zijn ook de ondergrondse ruimten publiek toegankelijk. Een stukje Nederlands erfgoed is in authentieke staat hersteld. En dat we daaraan mochten bijdragen zijn we bijzonder trots op.