Waar verstedelijkt gebied eindigt en landschap begint. De stadsrand. Een rafelig overgangsgebied. Vaak gezien als kwetsbaar groen en geen plek voor verdere verstedelijking. Maar met de toenemende druk op de woningmarkt wordt de vraag naar buitenstedelijk bouwen groter. Juist deze overgangsgebieden bieden dan ook volop kansen voor grote maatschappelijke vraagstukken. Maar het herontwikkelen van stadsranden is een complexe, gevoelige opgave.
Behoeften en belangen samenbrengen
Alphen aan den Rijn is een centrumgemeente in het Groene Hart. Hier lag een opgave om zo’n stadsrand, Noordrand I, opnieuw te ontwikkelen. Met oog voor herstel van biodiversiteit, klimaatadaptatie, natuurbeleving, wonen en recreatie. Dat zijn uiteenlopende behoeften en belangen. Hoe kom je dan tot een kwalitatief hoogwaardige gebiedsontwikkeling? Al snel werd duidelijk dat voor Noordrand I een nieuwe, unieke aanpak nodig was.
Brink werd betrokken als gemeentelijk projectleider en procesmanager en leverde daarnaast projectondersteuning en planeconomische kennis. We werkten samen met een ambitieus team van specialisten van gemeente Alphen aan de Rijn. Niet het aantal woningen vormde het vertrekpunt voor deze planontwikkeling, maar de maatschappelijke en ecologische potentie.
Ecologie als uitgangspunt
We ontwikkelden, in samenwerking met een ervaren ecoloog, een groen en blauw raamwerk dat diende als raster voor de stedenbouwkundige uitwerking. Ecologie als uitgangspunt voor een gebiedsontwikkeling. Geen standaard aanpak. Met een sterke focus op het herstel van biodiversiteit, respect voor de natuur en uitgaande van de kracht en eigenheid van het gebied. Dit raamwerk vormde de basis voor, en gaf richting aan, het Masterplan voor Noordrand I.
Zo kwamen we tot een uniek, toekomstbestendig plan dat uitgaat van klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen en inrichten. Masterplan Noordrand I laat zien dat hoogwaardig, verantwoord en innovatief ontwikkelen van stadsranden mogelijk is. Trots dat we daaraan bij mochten dragen.